Heb je je weleens afgevraagd hoe het kan dat je bepaalde parfums wel lekker vindt ruiken en andere niet? Terwijl mensen om je heen die juist wel heel lekker vinden? Vandaag vertellen we je hoe geuren precies werken in je hersenen. Lees maar mee!
Hoewel je je neus gebruikt om te ruiken, wordt de grootste rol gespeeld door je hersenen, als het op geuren aankomt. Als je een wandeling in het bos maakt, iets eet, ongemerkt een geur opvangt op straat of bewust ruikt aan je parfum, zijn je hersenen in al die gevallen bezig. Het is zelfs zo dat geur je gedrag beïnvloedt.
Een geur wordt samengesteld uit moleculen, die achter in je neus terechtkomen nadat je ze ruikt of inademt. Daar achter in je neus binden ze met hele kleine trilhaartjes. En die staan weer in verbinding met het deel van je hersenen dat voor reuk zorgt. Op het moment dat een geur zich in je neus bindt, wordt er een signaal naar je hersenen gestuurd. En iedere keer wordt er door de combinatie van bepaalde moleculen weer een ander stukje binnen de hersenen geprikkeld. Dat is dan ook hoe we bepaalde geuren van elkaar kunnen onderscheiden. En daarop baseer je je mening of je een geur of parfum lekker vindt of niet!
Het gaat zelfs nog een stapje verder. Ook meer voorin je hersenen komen signalen terecht na het ruiken van een geur. En vanuit die plek verwerken je hersenen de signalen naar gebieden in je brein die belangrijk zijn voor eten en seksueel gedrag. Ook het gebied dat verantwoordelijk is voor de herinnering van emoties krijgt een seintje. En dat is dan de reden dat geuren en parfums voor bepaalde herinneringen kunnen zorgen. Je weet vast wel een parfum te noemen die je doet denken aan een bepaalde tijd (zoals je jeugd of een bepaalde vakantie of persoon).
Welke geuren/parfums hebben veel indruk op jou gemaakt?
Geef een reactie